Velkommen

Øgledronningens forbandelse

Soltemplets hemmelighed

Børne-

byvandringer

Anmeldelser

& læserne skriver

Børnebøger ..... Eventyr .....Børnebøger ..... Fantasy ..... Børnebøger ..... Arkæologi .....Børnebøger .....

 

 

Foredrag & byvandringer

for børn med voksne

 

Skoler, institutioner, firmaer & private

 

 

 

 

Hvis  I er en gruppe på op til 25-30 børn med to til fire voksne til at passe på jer, kan jeg bestilles til at lave en børnebyvandring.

 

Jeg kan også komme ud på jeres skole og holde et foredrag, hvor jeg fortæller om gale dage i København og læser op fra "Øgledronningens forbandelse."

 

 

 

Priser

 

Børnebyvandringer på ca. en time koster 3.000 kr. plus entre til ruinerne, hvis I vælger den tur.

 

Foredrag:

1 time inkl. spørgetid: 4.000 kr.

1½ time inkl. frikvarter & spørgetid: 5.000 kr.

plus transport.

 

Bestil et foredrag eller en byvandring ved at sende en mail til:  hanne@tyra.dk

Men check forinden min Kalender om jeg er ledig på datoen.

 

Læs mere: Byvandringer/foredrag

 

 

 

Find en dato

Se under min Kalender om der er arrangeret børnebyvandringer, som du / I kan tilmelde jer

 

eller find dem her:

www.tyra.dk/Byvandringer%20for%20Boern.htm

 

 

 

 

Vigtigt

 

Hvis I ønsker en anden byvandring eller foredrag end  dem her på siden, så skal prisen aftales, da en sådan skal laves først.

 

Der er flere byvandringer på min hjemmeside: www.tyra.dk

 

 

Søg støtte til honorarer hos Statens Kunstfond

 

Børn og unges møde med forfattere

 

Statens Kunstfonds Projektudvalg for Litteratur har i samarbejde med kulturministeren afsat særlige midler, der muliggør børn og unges møde med forfattere og illustratorer.

Puljen kan søges af førskoleinstitutioner, skoler og gymnasier samt seminarieuddannelser med målrettet uddannelse af lærere og pædagoger, der beskæftiger sig med børn og unge.

 

Hvis I har lyst til at jeg kommer ud og læser op og fortæller om Øgledronningens forbandelse og om Absalons København, som de tre børn befinder sig i, kan I søge 5.000 kr. til dette arrangement.

 

Arrangementet kan foregå på jeres skole eller som en tur i Ruinerne under Christiansborg, hvor jeg vil fortælle om Absalons borg og læse op fra bogen.

 

www.kunst.dk/kunststoette/puljestamside/

tilskud/boern-og-unges-moede-med-forfattere/

 

 

 

Byvandringer i København

Kanonkugler, klokketræk og guldæbler

 

 

 

 

 

 

Vi mødes på Københavns ældste torveplads ved navn Gammeltorv. 

Her hører vi om, hvordan torvet så ud i middelalderen og senere.

 

Her kikker vi på Caritas springvandet, som er Danmarks ældste springvand, og hvor guldæblerne springer på dronningens fødselsdag.

Og vi hilser på de to løver, som sidder på en gesims og ser lidt skøre ud.

 

Så går vi ned på Nytorv og hopper på skafottet og byens kag og forestiller os, hvordan det var i gamle dage.

 

På Vandkunsten ser vi nogle gamle gadeskilte fra 1700-tallet, og ved kanalen finder vi en kanonkugle.

 

Herfra vandrer vi op gennem Yorks Passage til Vor Frue Kirke og drejer ned i kvarteret omkring Teglgårdsstræde. På turen finder vi gamle klokketræk, kanonkugler og sjove brændevinsbrænderskilte.

 

Mødested: Gammeltorv ved Caritas springvandet

 

Hvor længe: ca. 1 time

 

 

Bistre bisper på Absalons borg og prinsessen Blåtårn

 

 

Vi går gennem ruinerne under Christiansborgs Slot og ser resterne af Absalons borg med Bagertårnet og fængslet Blåtårn fra Københavns Slot.

 

Størstedelen af ruinerne stammer fra Absalons borg, der eksisterede fra ca. 1167 til 1369, hvor det blev revet ned sten for sten af en flok lybske stenhuggere. Årsagen var, at kong Valdemar Atterdag var blevet uvenner med Hanseaterne.

 

Vi hører om hvordan en borg i middelalderen så ud. Og måske møder vi biskop Absalon, der reddede København fra en fjendtlig flåde, da han en dag tog bad i sin badstue.

 

Ved ruinen af Blåtårn, fortælles om Troldhullet og Den mørke Kirke, der var Blåtårns frygtede fangehuller. Og om kongedatteren Leonora Christina, der sad fængslet i Blåtårn i næsten 22 år og ikke kunne se farven på sine strømper, fordi der var så mange lopper.

 

Og hvis der er tid til det, så går vi ned i Det Kongelige Biblioteks have og finder resterne af Christian 4.s hemmelige krigshavn.

 

Mødested : Christiansborgs Slotsplads ved Rytterstatuen

Hvor længe: ca. 1 time

 

Bemærk

Entre til besøg i ruinerne skal påregnes oven i min pris:

  • Voksen: 40 kr.

  • Studerende: 35 kr.

  • Barn (4-17 år): 20 kr.

  • Grupper (over 10 personer): 35 kr. pr. person.

  • Skoleklasser (samt GYM/HF): 600 kr. 

Byvandringer på Vesterbro

Barske bisser, banditter og mennesker på Vesterbro

 

 

 

Jeg fortæller om, hvordan det var at bo på Vesterbro i gamle dage. Dengang boede familierne sammen på meget lidt plads, og der var stinkende lokummer i de trange baggårde og rotter så store som katte.

 

Vi skal se den gamle politistation og høre om de barske politibetjente, som blev kaldt for Lynerne. De var ansat efter størrelse og havde navne som Napoleon, Wilhelm Kajetræk og Jernkonstablen, og de ku´ slå på tæven, men de kunne ikke stave.

 

Vi skal se den gamle apotekergård med det fine bindingsværkhus, hvor der stadig hænger en værtshustavle fra Den lille Fortun i 1771.

 

Og høre hvor den grønthandlerbutik lå, som den berømte pengeskabstyv Det borende X havde, inden han blev snuppet og smidt i fængslet i 1931. En mand, der endte som tyv, fordi han havde ondt i maven og var alt for gavmild over for sine kunder i sin butik.

 

Og så skal vi selvfølgelig høre om retterstedet med galgen, der stod på det nuværende Amerikavej, om Pesthuset på Vestre Fælled og den skumle Pest- og galgekirkegård.

 

Mødested : Vesterbros Torv foran trappen til Elias Kirken

Slutsted     : Passagen bag Enghavevej 10

 

Hvor længe: ca. 1 time

 

Hvem skød papegøjen?

Og opfandt flyvemaskinen i Istedgade?

 

 

Vi mødes på Vesterbros Torv, hvor jeg fortæller om, hvordan der så ud på Vesterbro i gamle dage. Vesterbrogade var en landevej, og på hver side af den var der lave gårde, hvor der boede slagtere og værtshusejere, reberbaner og vindmøller

Fra landevejen og ned til Kalvebod Strand, der lå langs med nuværende Halmtorvet og Sønder Boulevard var der brølende køer, plantager, gartnerier og bølgende grønne kornmarker.

 

Vi går ned i Eskildsgade, som engang hed Badevej (Balladevej), fordi badeanstalten Venedig lå for enden af den. Her hører om, hvorfor det ikke var så lækkert at bade fra Venedig i 1880´erne. Siden kom Badevej til at hedde Knudsgade, og så blev den berygtet, fordi de prostituerede boede i gaden indtil 1906, hvor de flyttede rundt om hjørnet til Istedgade.

 

Vi går hen i Skydebanehaven og høre historien om, hvordan udtrykket: Du har skudt papegøjen opstod, og hvad der i virkeligheden skete, når man havde skudt papegøjen.

Tilbage i Istedgade, skal vi høre om skuespillerinden Liva Weel, som voksede op i Istedgade 61 i starten af 1900-tallet.

 

Vi slutter på hjørnet af Valdemarsgade, hvor vi skal se, hvor opfinderen Jakob Ellehammer havde sit værksted, hvor han blandt andet lavede flyvemaskiner, helikoptere, motorcykler og meget andet.

 

Og endelig skal vi høre om, hvad det var for en forfærdelig og klistret stank, som bredte sig over Vesterbro nytårsaften år 1900, efter at Saxogade-banditterne havde brændt juletræer, skraldespande m.m. af.

 

Mødested: Vesterbros Torv foran trappen til Elias Kirken

Slutsted    : Valdemarsgade / Istedgade

 

Hvor længe: ca. 1 time

 

Foredrag - En blanding af historiske fakta og fantasi

Kan laves som et forfatterbesøg

 

(Med Øgledronningen og Margrethe, Sigurd og Thea fra Vesterbro til Absalons København)

 

 

 

De levende og de døde og en tidsrejse

 

Et billedrigt power point foredrag om, hvordan det var at bo på Vesterbro i gamle dage.

 

Med udgangspunkt i min historiske fantasybog Øgledronningens forbandelse fortæller jeg først om det nutidens Vesterbro, som Margrethe Hatt, Sigurd Rama og Thea Borch bor på.

 

Herfra springer vi tilbage til Vesterbro for ca. 100 år siden. Dengang var det ikke usædvanligt, at familier med fire til ti børn boede i små et- og toværelses lejligheder. Alle husets beboere brugte de fælles lokummer i de trange, mørke og ildelugtende baggårde.

Og der kunne snildt bo op til 350 mennesker alene på et enkelt husnummer, der bestod af et forhus ud til gaden med to til fire baggårde med tre-fire side- og baghuse plus mindre værkstedsbygninger.

 

Forfatterbesøget afsluttes med et hop tilbage til 1700-tallet, hvor jeg vil fortælle om retterstedet med galgen, der stod på det nuværende Amerikavej, og pest- og galgekirkegården, der ligger mellem Valdemarsgade og Enghavevej.

Oven på kirkegården ligger i dag Margrethe, Sigurd og Thea´s skole, og det er i skolegården at Margrethe og Sigurd ind imellem er så heldige at finde gamle knogler og tænder.

 

Sammen med Margrethe, Sigurd og Thea tager vi tidsmaskinen tilbage til biskop Absalons København i middelalderen ved, at jeg læser op fra Øgledronningens forbandelse.

Bagefter er der tid til massevis af spørgsmål.

 

Læs mere om Øgledronningens forbandelse: www.tidsdetektiverne.dk

 

Mødested: Jeres skole

 

Hvor længe: ca. 2 timer inkl. frikvarter / pauser

 

I kan søge Kunstfonden om støtte til dette foredrag med oplæsning:

www.kunst.dk/kunststoette/puljestamside/tilskud/boern-og-unges-moede-med-forfattere/

 

Kan laves som et forfatterbesøg

 

(Med Øgledronningen og Margrethe, Sigurd og Thea tilbage til Absalons og middelalderens København)

 

Biskop Absalons København og Øgledronningens forbandelse

 

Et billedrigt power point foredrag om, hvordan det var at bo i Absalons og middelalderens København.

 

Med udgangspunkt i min historiske fantasybog for børn, Øgledronningens forbandelse, fortæller jeg om, hvordan jeg tror, at København så ud i middelalderen, og hvorfor jeg har beskrevet Absalons København i bogen, som jeg har.

 

Jeg fortæller om de forskellige steder, som Margrethe, Sigurd og Thea oplever i bogen som:

 

- Hvor stor var København (Havn) på Absalons tid?

- Hvordan så Absalons borg ud?

- Hvordan kom man over til Absalons borg på den lille ø Strandholmen?

- Hvor lå Sankt Clemens kirke og kirkegård?

- Hvordan så befæstningen ud?

- Hvordan boede man?

- Hvad levede man af?

- Hvordan så der ud uden for den lille by Havn? Var der marker og landsbyer?

- Og hvorfor har mange af Københavns gader sådan nogle sjove navne?

  (Skindergade, Magstræde, Hyskenstræde, Skoubogade, Købmagergade m.fl.)

 

Forfatterbesøget afsluttes med spørgsmål og oplæsning fra Øgledronningens forbandelse

 

Læs mere om Øgledronningens forbandelse: www.tidsdetektiverne.dk

 

Mødested: Jeres skole

 

Hvor længe: ca. 2 timer inkl. frikvarter / pause

 

I kan søge Kunstfonden om støtte til dette foredrag med oplæsning:

www.kunst.dk/kunststoette/puljestamside/tilskud/boern-og-unges-moede-med-forfattere/

 

 

 

Kan laves som et forfatterbesøg

(I Margrethe, Sigurd og Theas fodspor gennem Absalons borg)

 

Bemærk!

Ruinerne under Christiansborg er lukket indtil påske pga. ombygning

 

Med Øgledronningens forbandelse på rundtur i ruinerne af biskop Absalons borg

Vi mødes på Christiansborg Slotsplads ved rytterstatuen, hvor jeg vil vise jer, hvor Absalons Borg og det senere Københavns Slot lå.

 

Herefter går vi ned under Christiansborgs Slot og ser ruinerne af borgene. Vi finder tidsbrønden fra Øgledronningens forbandelse, hvor Margrethe Hatts far faldt igennem til biskop Absalons København. Og med bogen i tankerne skal vi finde de steder, hvor Margrethe, Sigurd og Thea går rundt i historien.

 

Vi skal høre om, hvordan en borg i middelalderen så ud, og hvorfor den kunne overleve en belejring. Vi skal se resterne af Bagertårnet, Valdemar Atterdags hemmelighed, rester af huse, nogle flotte søjler og røre ved Absalons flotte, hvide kridtstensmur, der omgav hele hans borg.

Og hvis vi er meget heldige, møder vi måske biskop Absalon, der reddede København fra en fjendtlig flåde, fordi han kikkede ud af vinduet, mens han tog bad i sin badstue.

 

Forfatterbesøget med Øgledronningen afsluttes med med oplæsning fra bogen og masser af spørgsmål fra jer.

 

Det gør vi enten nede i Ruinerne, eller vi går over i Det Kongelige Biblioteks have, som er resterne af Christian 4.s hemmelige krigshavn, og finder en lun plet. 

 

Mødested: Christiansborgs Slotsplads ved Rytterstatuen

 

Hvor længe: ca. 2 timer inkl. frikvarter / pause

 

Bemærk

Entre til besøg i ruinerne skal påregnes oven i min pris:

  • Voksen: 40 kr.
  • Studerende: 35 kr.
  • Barn (4-17 år): 20 kr.
  • Grupper (over 10 personer): 35 kr. pr. person.
  • Skoleklasser (samt GYM/HF): 600 kr. 

Læs mere om Øgledronningens forbandelse: www.tidsdetektiverne.dk

 

I kan søge Kunstfonden om støtte til dette forfatterforedrag med oplæsning:

www.kunst.dk/kunststoette/puljestamside/tilskud/boern-og-unges-moede-med-forfattere/

 

 

 

Børnebog om Københavns historie i 1000 år

 

København. Byen bag voldene. Bog af Hanne Fabricius. Forlaget Alinea 2009

 

 

København. Byen bag voldene.

- Historien gennem 1000 år

 

Skolebog fra forlaget Alinea

i serien: Ind i Historien for 6. og 7. klasser

 

Udkom 2009

 

Læs videre her: Byen bag voldene 

 

Kan købes i boghandlen, på forlaget og i netboghandlere som Saxo.com

 

 

 

 

Børnebøger ..... Eventyr .....Børnebøger ..... Fantasy ..... Børnebøger ..... Arkæologi .....Børnebøger .....

 

Kontakt: hanne@tyra.dk

© Hanne Fabricius 2010-2018